Waarom trekt een hond aan de lijn?

Sommige klanten komen bij mij omdat hun hond trekt en dat graag opgelost willen zien. Het kan inderdaad vervelend zijn als je door je hond tijdens de wandeling wordt voortgetrokken. Maar ook voor de hond is trekken niet perse een prettige ervaring.

Oorzaken van trekken

Een hond kan om verschillende redenen trekken, zoals:
1. Het is aangeleerd gedrag omdat de mens achter de hond aan blijft lopen als de hond trekt. De hond leert zo dat trekken werkt.
2. Honden die weinig ruimte aan de lijn hebben en nooit ergens naar toe mogen of ergens aan mogen ruiken. Het kan dus een stukje frustratie zijn omdat te weinig aan de behoefte van de hond wordt voldaan.
3. Een hond die op zich genoeg ruimte aan de lijn heeft maar ineens iets heel interessants ruikt en er meteen naar toe wilt. In een omgeving waar een hond heel veel interessante prikkels ervaart kan de hond dus meer trekken.
Bijvoorbeeld in een – voor de hond – nieuwe omgeving: sommige honden moeten al die nieuwe prikkels onderzoeken! 
4. De hond heeft geen goede band met degene die met hem wandelt en wil afstand creëren.
5. Sommige honden hebben behoefte aan meer persoonlijke ruimte.
6. In bepaalde situaties kan het zijn dat de hond afstand wil creëren omdat de hond zich niet prettig voelt om ergens (te) dicht(er)bij te komen, bijvoorbeeld een grote container die spannend is, Hij wil uitwijken.

Hoe los je trekken op? 

Ik zie regelmatig dat hulpmiddelen gebruikt worden om te zorgen dat de hond niet meer trekt: anti-trek tuigen, halti’s, slipkettingen….
Aangezien dit middelen zijn die de hond geen positieve ervaring geven en hem pijn kunnen doen, tot lichamelijke schade aan toe, ben ik hier geen voorstander van (zie ook dit artikel voor effect van halsbanden).
Daarbij komt dat veel honden uiteindelijk toch weer kunnen gaan trekken ondanks de “hulpmiddelen”: het trekken levert dan meer op dan de pijn of ongemak van het hulpmiddel. Dit betekent dus niet dat je hond het niet voelt!.
Trekken moet daarom dusdanig opgelost worden zodat de hond leert dat trekken niet meer werkt.

Wat de oplossing is hangt dus af van de oorzaak van het trekken. Soms spelen meerdere factoren een rol.
In ieder geval heeft straffen of de hond steeds aan de lijn terugtrekken geen zin en zal eerder averechts werken.
Een goede basis is om in ieder geval een goede balans te vinden tussen voldoen aan de behoeftes van de hond & de eigen wens om door te lopen.

Hulp nodig ? Neem gerust contact op.