Hoe stressvol was Oud en Nieuw voor jouw hond?

Ik ben benieuwd: hoe hebben jullie honden dit Oud en Nieuw ervaren en hoe voelen ze zich nu, ruim een week later?

Meestal komen tegen het einde van het jaar de berichten langs hoe jij je hond kunt helpen / voorbereiden op Oud en Nieuw. Dus het klinkt misschien vreemd als ik zeg dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen!
Afhankelijk hoe je hond zich voelt zou het wel eens heel goed zijn om er NU mee te beginnen, niet bijvoorbeeld pas over een half jaar.

Vuurwerk, en mogelijk de opwinding in huis van de mensen vanwege de feestdagen, geven de hond stress.
Des te meer stress de hond tijdens O&N ervoer – en er mogelijk ervoor al had – des te langer duurt om dit weer uit zijn systeem te krijgen. Hier een jaar aan werken is in een aantal situaties echt niet te lang, soms zelfs helaas nog te kort…..

Heeft je hond veel stress ervaren dan kan hij bijvoorbeeld wat reactiever worden naar zijn omgeving (korter lontje) of reageren op situaties waar hij daarvoor geen probleem mee had (die beruchte druppel ..).
Wil je meer weten hoe stress werkt bij honden dan kun je dit boek lezen: “Stress bij honden” van M. Nagel en C. Von Reinhardt

Het zou goed zijn als mensen hun hond helpen tot rust te komen om die stress te verwerken. Bijvoorbeeld door de hond meer gelegenheid te geven om (bij) te slapen, rustigere activiteiten en vooral VOORKOMEN dat de stress verder opbouwt (niet straffen en stel bijv. de trimmer of cursus nog even uit).

Als je denkt dat je hond best wel veel moeite heeft gehad met de afgelopen periode en je niet zeker weet hoe jij je hond kunt helpen, neem dan gerust contact op: 06 – 2341 5669 of info@kynocoach.nl