Hond en herfst

Het is weer herfst ! Geniet ervan !

Ik vind de herfst altijd een prachtig seizoen. Alle bladeren die weer verkleuren, de vallende bladeren en zaden, prachtige taferelen in het bos of park, zeker als het zonnetje schijnt. De temperatuur daalt (Shy en ik houden niet zo van HEEL warm). Maar de herfst kan nog een heerlijk naseizoen zijn wat betreft temperatuur.

Voor de hond geeft een ander seizoen ook weer hele andere ervaringen en leuke dingen om te doen.
Toch is het opletten in de herfst, want ook deze periode heeft zijn gevaren voor de hond.

Plezier voor jou en je hond!

De herfst is voor velen en seizoen van heerlijke wandelingen, lekker banjeren door de bergen met bladeren. De natuur geeft ons een palet van kleuren om van te genieten.
Bladeren die zijn gevallen geven ook de hond nieuwe mogelijkheden om hun neus te gebruiken. Niet alleen omdat bladeren geuren vasthouden maar ook omdat in deze periode allerlei diertjes tussen de bladeren bezig zijn om zich voor te bereiden op de winter. Gratis en makkelijk toegankelijk hersenwerk voor de hond!
Veel honden vinden het ook heerlijk om door een berg bladeren te struinen en maken er een spelletje van.

Takken vallen nu ook meer en bomen vallen om. Liever niet met stokken gooien maar laat de hond er lekker mee rond lopen of misschien op knabbelen.
Als je hond (nog) niet zo’n snuffelaar is, dan kun je wat voertjes tussen de takken of op een boomstronk strooien. Wel opletten of je hond dat fysiek & mentaal aankan en niet te opgewonden is (zie ook https://www.kynocoach.nl/agility-balans-oefeningen/ ). Het is niet de bedoeling dat hij geblesseerd raakt omdat de takken zodanig liggen dat hij struikelt of zijn lijf overbelast om ergens te komen.

NB: Voor sommige honden kan het seizoen ook teveel prikkels geven met al die nieuwe geuren. Blijf dus altijd naar de lichaamstaal van je hond kijken!

Gevaren

Planten en zaden

Helaas is het ook oppassen in de herfst. Hoe prachtig het ook is al de zaden die bomen laten vallen, diezelfde zaden kunnen ook heel wat ongemak of ziekte veroorzaken

Paardenkastanjes, eikels en beukennootjes zijn giftig voor de hond. Hetzelfde geldt voor bepaalde paddenstoelen en de besjes van de hulst die in deze periode bloeit.hond en herfst

Zaden kunnen ook verstoppingen veroorzaken. Dennenappels en kastanjes e.d. zijn leuk om mee te spelen, maar als de hond er van eet kunnen die een blokkade in de darmen geven, met ernstige gevolgen.

Sommige zaden hebben vervelende stekels. Zeker bij honden met een langere vacht kan dat, naast prikken in de huid of in de poten, flinke klitten geven.

Storm en harde wind

Het kan heerlijk zijn om met een flinke wind te gaan wandelen. Wel opgelet, want in het bos kunnen (flinke) takken naar beneden komen en bomen opvallen. Waait het erg hard dan zou ik het bos tijdelijk vermijden.

Onderkoeling

De zomer ligt nog vers in ons geheugen, lekker zwemweer, goede watertemperaturen en snel weer opdrogen.
In de herfst is dat heel anders en dalen de temperaturen snel. Het water wordt snel een stuk frisser en door de lagere buitentemperatuur droogt de hond minder snel.

Laat je hond daarom niet te lang in het water, ook al lijkt hij nog een keer te willen dat je de bal gooit (…). Door de opwinding van het spel hebben ze niet door dat het te koud is.
Gaat je hond er vandoor met de bal – een hele andere kant op! – dan is dat een teken dat hij er genoeg van heeft.
Ook als je hond uit zich zelf het water in gaat (zonder spel) maak het niet te lang. Zeker als hij zich niet meer goed kan uitschudden (fysieke klachten) want dat kan hij zijn water niet zelf uit de vacht krijgen en blijft hij langer nat.
Daarna zo snel mogelijk afdrogen. Het is dus handig om een handdoek in de auto te hebben.

Herfst is meestal een seizoen met veel regen en kan je hond door-en door nat worden. Ook dan kan hij onderkoeld raken!

Tip voor thuis; hang de handdoek over de verwarming zodat de doek lekker warm is (wel even checken dat het niet te warm is)