Senior hond

MOMENTEEL NEEM IK GEEN NIEUWE KLANTEN MEER AAN VOOR GEDRAGSBEGELEIDING.

U kunt hier één van mijn collega’s vinden : www.pdte.eu

union-jack-1027898_1920Heb jij een (bijna) senior hond? Afhankelijk van het ras of grootte van de hond, kan een hond al op 5 jarige leeftijd senior zijn.
senior hond
Honden zijn net mensen: ook bij hen kan ouder worden beperkingen en gebreken met zich mee brengen: een beetje strammer in de benen, lopen gaat minder hard, mentaal wat minder sterk, artrose, blind, doof, dementie ….of een combinatie hiervan.
Toch kan ook een senior hond, met een beetje hulp van ons, op een fijne manier zijn oude dag doorbrengen.
Op medisch gebied is er steeds meer mogelijk voor honden. Ouderdomskwalen komt soms met pijn en ongemak maar het is meestal niet nodig dat een hond er onder lijdt. Anderszins is het ook belangrijk om in te zien dat een ouderdomskwaal niet betekent dat er niets medisch ondernomen hoeft te worden “omdat het bij de ouderdom hoort”. Niets is minder waar!

Op mentaal en fysiek gebied is het nodig om de hond bezig te houden op een manier die bij een ouder wordende hond past.
Worden de hersens steeds minder ingezet dan kan dit bijdragen tot dementie maar ook andere hersenfuncties worden minder scherp. “Use it or lose it” geldt ook voor honden!

Senior honden zijn geweldig ….. maar dat is mijn mening 😉

Wat zou ik kunnen betekenen voor jou en je senior hond?

1. Uitleggen hoe jij je hond kunt ondersteunen en begeleiden in zijn gouden jaren. Een paar voorbeelden:

  • Hulp tijdens de wandeling: oudere honden hebben soms minder zin in andere (drukkere) honden of willen sowieso met rust gelaten worden. Herken jij de signalen bij jouw hond en weet jij hoe dan te handelen?
  • Zijn er aanpassingen nodig in huis zodat de hond zich gemakkelijker in huis kan bewegen?
  • Als je hond bepaalde fysieke beperkingen / aandoeningen heeft, hoe je kan, soms met kleine dingen, zijn leven aangenamer maken?

2. Om de hersenen van je hond zo scherp mogelijk te houden geef ik “Hersenwerk voor Honden” (*).
Enerzijds is het mogelijk om een individuele workshop Hersenwerk voor Honden bij jou thuis te volgen zodat je zelf aan de slag kunt. Ook kunnen we samen “hersenwerken” met je hond mocht jij je daar prettiger bij voelen of eerst wat meer samen willen oefenen na de workshop.
Hersenwerk voor honden is ook een mooie manier om een minder actieve hond op een andere manier bezig te houden als bepaalde activiteiten niet meer mogelijk zijn.

3. Welke fysieke activiteiten onderneem je tot nu toe met jouw hond? Past dat nog bij de hond gezien zijn leeftijd en conditie? Wat zou aangepast kunnen worden of misschien is het nodig om andere activiteiten zoeken?

Op Facebook ben ik een extra pagina gestart “Grijze Snuiten Club”, speciaal gericht op de ouder wordende hond.
Dus voor tips kun je ons daar volgen!

LIKE Grijze Snuiten Club op FACEBOOK

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan gerust contact op.

(*) “Hersenwerk voor Honden” is meer dan een puzzel oplossen. Het gaat met name om het proces er naar toe en de manier waarop jullie samenwerken. Mits de puzzel goed wordt opgebouwd (in de juiste stappen en tempo voor jouw hond) en de hond voldoende gelegenheid krijgt om het zelf proberen op te lossen, traint het niet alleen zijn hersenen maar helpt dat ook aan zijn zelfvertrouwen bouwen. Af en toe heeft de hond misschien onze hulp nodig, en de manier waarop dat gebeurt kan jullie onderlinge band versterken.

hersenwerk voor honden