Wandelen met oudere hond

WANDELEN MET EEN OUDERE HOND

Sinds kort laat ik Mika uit, een oudere dame van 17 jaar. Dit is een hele andere ervaring met uitlaten dan dat ik tot nu toe heb gedaan.
In tegenstelling tot de 2 oudere heren in mijn uitlaatservice, van 12-13 jaar oud, die nog goed ter been zijn en kunnen zien & horen, is Mika beduidend minder mobiel. Ook is ze slechtziend en een beetje doof.
Veel takjes zijn al een obstakel voor haar alsof ze een horde moet nemen (als ze het al ziet!). Ook een stoeprand is een aardige hindernis. Dit vraagt dus om een hele andere manier van wandelen.

Laatst had het zo gestormd en lagen er overal takken. Natuurlijk is het mogelijk om haar om heen te leiden maar dat was onbegonnen werk, zoveel takken lagen er. Daarbij vindt ze het op straat best spannend – ik denk omdat ze best kwetsbaar voelt met haar beperkingen. Dus in plaats van overal om heen lopen, heb ik alle obstakels steeds voor haar weggehaald (was de straat ook meteen een stuk opgeruimder 😉 ).
In plaats van de stoeprand nemen, leid ik haar via de verlagingen die in de stoep zijn aangelegd voor kinderwagens en rolstoelen, of via een auto uitrit als die in de buurt is.
En als ze dan toch een keer een hindernis moet nemen, dan houd ik haar met de lijn zodanig tegen/vast dat ze niet kan (om)vallen of struikelen.

Het vraagt wat meer geduld maar na 3 wandelingetjes had ik al het idee dat ze meer op mij vertrouwd. 🙂 dus dat is mooi om te zien.
Wil je meer weten hoe je de wandeling voor jouw oude(re) hond prettiger kunt maken? Neem gerust contact op.