Perspectief van de hond

Sta er eens bij stil hoe jouw hond zijn omgeving ziet

Mensen “leven” op een andere hoogte dan honden: volwassen mensen zijn gemiddeld tussen de 1.60 en 2 meter lang, honden hebben een schofthoogte tussen ongeveer 20 tot 90 centimeter. Honden zien kleuren anders dan wij ze zien. Daarbij komt dat honden meer met hun neus “kijken” en veel beter/meer ruiken dan wij. Geluiden komen bij hen veel harder binnen dan bij ons en honden horen meer geluiden (frequentie) dan mensen.

Dit betekent dat hun wereldbeeld heel anders is dan die van mensen. Mensen zien bepaalde dingen eerder dan honden omdat we vaker “over” objecten heen kunnen kijken (soms erg handig). Honden zien bepaalde dingen eerder dan mensen omdat ze er eerder “tegenaan kijken” en/of op hun neus afgaan. Anderzijds zouden ze een rode bal zo voorbij kunnen lopen die wij wel zien.
Ook kunnen zij objecten anders ervaren dan wij: bijvoorbeeld een vuilniszak vanuit het niveau van de hond lijkt mij een heel andere ervaring dan voor de mens die er van boven af op kijkt. Een vuilniszak voor ons is niets bijzonders en heeft een betekenis, voor een hond een groot donker vlak dat kan kraken en, als het mee zit, lekker ruikt.
De hond mee naar een winkelstraat of in een volle bus? Vanaf onze “hoogte” lijkt er niets aan de hand. Maar op de hoogte van de hond kunnen al die benen erg intimiderend zijn. Een festival is voor velen van ons een leuk uitje. Voor honden waarschijnlijk een hoop herrie en drukte.

Als jouw hond (anders) reageert op een object of situatie (ook al is hij heeft hij dat al eerder meegemaakt), realiseer je dan dat het voor jouw hond waarschijnlijk een hele andere ervaring is dan voor jou. Een andere lichtinval, schaduw en richting van waaruit de hond komt kan al van invloed factor zijn hoe hij iets ervaart. Wat voor ons “normaal” is, kan voor de hond als spannend of bedreigend gezien worden en wil hij er misschien voor weglopen of er naar uit vallen.

Ga eens op de buik in het gras liggen en bekijk de wereld eens op zijn hoogte 🙂 . Misschien kun je dan een beetje beter begrijpen hoe jouw hond zich soms voelt en waarom hij op een bepaalde manier reageert.