Persoonlijke grenzen hond

Grenzen overschrijden

We doen het allemaal vast wel eens: toch dat uurtje langer doorwerken al ben je doodmoe, toch die doos nog verplaatsen al zegt je rug dat je beter kunt stoppen of toch die sprong wagen omdat je wordt uitgedaagd terwijl je eigenlijk weet dat het niet gaat lukken. Naderhand zal je er mogelijk spijt van hebben dat je over je eigen fysieke of mentale grenzen bent gegaan te hebben maar dan is het te laat.
Sommige mensen vinden het lastig om hun eigen grenzen aan te geven: bijv. steeds een familielid helpen terwijl je eigenlijk andere dingen te doen hebt. Of niet kunnen aangeven dat bepaald commentaar / aanraking voor die persoon grensoverschrijdend gedrag is.

Ook honden kunnen over hun grenzen (laten) gaan, hier al dan niet bij geholpen door een andere partij (mens of dier). Vaak vallen de gevolgen gelukkig mee, maar het kan ook flink mis gaan, op zowel fysiek als mentaal niveau, met alle gevolgen van dien. Wij als mensen, kunnen ze helpen dat dit niet uit de hand loopt.

Aan de hand van enkele voorbeelden licht ik dit toe voor de hond:

Lokken

Voorbeeld 1
Met een beloning wil het nog wel eens lukken om iets van een hond gedaan te krijgen: hij komt naar je toe of springt over een tak. Mogelijk dacht je “ja zie je wel, hij kan het !”

In het geval dat je zou willen dat een hond over bv. een boomstam springt en dat lukt alleen met lokken, zou je je kunnen afvragen, waarom wil de hond dat niet uit zich zelf doen? Misschien vindt hij het eng (het is de 1e keer) of hij heeft last van zijn rug en wil niet springen of klimmen. Het kan ook zijn dat hij gewoon geen zin heeft om er over te springen. Lokken kan betekenen dat een hond over zijn fysieke (pijn in zijn rug) of mentale (“het is eng” of “ik wil dat niet”) grenzen gaat. Mooier zou zijn dat de hond mag kiezen hoe hij het obstakel overwint: er om heen lopen is voor jouw hond misschien op dat moment een betere keus. Als hij meer zelf vertrouwen krijgt of fysiek weer in orde is, klimt hij er mogelijk wel uit zichzelf overheen.

Voorbeeld 2
Als de hond bang is voor mensen is die soms te lokken met wat heel erg lekkers. Is het een noodsituatie dan kan dat een noodoplossing zijn waarvan ik denk “het moet echt even”. Wil je dat een hond leert dat mensen niet eng zijn, dan kan lokken met bijvoorbeeld voer averechts werken: de hond overwint zijn angst niet op dat moment, het lekkers is echter zo aantrekkelijk dat hij ondanks zijn angst komt. De kans is groot dat hij het lekkers niet koppelt met “een mens is niet eng”. Hij is te druk bezig om het lekkers te bemachtigen zonder zich echt met de mens bezig te houden. Wat betreft mensen zal hij niet veel leren. En hij gaat flink over zijn grenzen want zonder dat voertje zou hij niet zijn gekomen.

Hond is te opgewonden

Door opwinding (bijv. een druk balspel ) kan het gebeuren dat de hond niet meer bezig is met zijn omgeving maar alleen op de bal gefocust is. Hij kijkt niet meer waar hij loopt (en luisteren zal hij waarschijnlijk ook niet meer). Hierdoor kan hij zichzelf bezeren (struikelen over takken of tegen een boom oplopen) maar ook andere bezeren (een hond of mens ondersteboven lopen – en gaat hiermee over de grens van een ander!). Als de focus op de bal zodanig groot is kan de hond ook eindeloos doorgaan met de bal halen terwijl hij intussen fysiek over zijn grenzen gaat. Uitputting is een mogelijke uitkomst op korte en/of langere termijn.
Het kan misschien leuk lijken zoals de hond achter de bal aangaat, maar in bepaalde opzichten is een hond als een kind : hij moet tegen zichzelf bescherm worden en bijtijds gestopt worden in zijn gedrag.

Aanraken

De meeste honden hebben een hoge aaibaarheidsfactor, en iets in onze mens-zijn zorgt dat wij altijd honden willen aanhalen. Daarbij komt dat we verwachten dat honden dit altijd prettig vinden. Net als een mens die niet door iedereen aangeraakt wil worden of af en toe gewoon behoefte heeft aan persoonlijke ruimte (zelfs als dit om familie of partner gaat), hebben honden dit ook. Behalve dat de manier waarop het gebeurt mogelijk niet bevalt ((kloppen op de borst, over/op het hoofd aaien, arm om de hond heen slaan), heeft een hond soms gewoon geen behoefte om aangeraakt te worden. De keus van de hond (hij loopt bijvoorbeeld weg) respecteren zal die hond zeer waarderen.

Andere honden

Er zijn honden die niet goed (of nog niet) geleerd hebben hoe de onderlinge honden etiquette werkt en lichaamstaal van hun soortgenoten negeren. Ze blijven bijv. eindeloos achter een hond aan lopen & aan de hond snuffelen of rennen recht op een andere hond af (wat zeer onbeleefd is in hondentaal). De ene hond kan beter met dergelijk onbeleefd hondengedrag omgaan dan een andere hond. Als een hond al enigszins gestrest is en dan steeds lastig gevallen wordt kan die sneller lelijk reageren. En dat terwijl de onbeleefde hond de oorzaak is.
Hoe dan ook, de “onbeleefde” hond gaat over de grenzen van de andere hond. Als mens kunnen we onze hond beschermen tegen de andere hond. Of onze hond uit de situatie halen als die de onbeleefde partij is.

Meer weten?

Dit waren enkele voorbeelden hoe de grenzen van een hond kunnen worden overschreden. Wil je meer weten hoe je grensoverschrijdende situaties kunt herkennen voor de hond? Wil je jouw hond in dergelijke situaties kunnen beschermen? Of wil je jouw hond leren netter gedrag te vertonen? Neem gerust contact op.