Hond en winter

De winter komt er aan!
Het blijft altijd in Nederland afwachten wat winterweer precies betekent maar voorbereiden kan nooit kwaad 😉
Om je hond de winter door te helpen, heb ik allerlei tips verzameld.

Welke onderwerpen komen aan bod

  • Hoe koud is te koud voor jouw hond?
  • Hond in de auto
  • Pootbescherming
  • Zoutvergiftiging (pekel)
  • Kleding voor de hond?
  • Houd je hond droog in de winter
  • Hond op het ijs?
  • Zichtbaarheid van de hond
  • Voeding aanpassen
  • Slaapplek in huis
  • De wandeling en andere activiteiten

Hoe koud is te koud voor jouw hond?

Elke hond is anders. Hoe goed of slecht een hond tegen kou kan hangt o.a. af van de vacht, leeftijd fysieke gezondheid.
Maar doordat de meeste honden in huis leven bij de verwarming komt niet bij alle honden een goede wintervacht door, dus een vacht of het ras zegt niet altijd wat of een hond zich warm kan houden.
In ieder geval een overzicht (klik op de foto om het te vergroten.) toegevoegd wat is samengesteld door TACC, de Tufts Animal Care and Condition (VS) . Het geeft een goede indicatie wanneer het te koud is voor je hond.
hond en winterNatuurlijk wel naar de eigen hond blijven kijken wat voor hem van toepassing is.

Tekenen dat de hond het koud heeft:

  • Rillen
  • Problemen met ademhalen
  • Zwakkere hartslag
  • De hond keert in zichzelf

De uitstekende delen zoals oren, staart en poten zijn extra kwetsbaar en kunnen eerder bevriezingsverschijnselen vertonen.

Hier een link over onderkoeling en wat je kunt doen. Leg de hond in een warme ruimte maar niet naast de verwarming !
https://dierenkliniekvondelpark.nl/wanneer-is-buiten-koud-hond

Hond in de auto?

Zomers kan het te warm zijn om je hond in de auto te laten, in de winter kan het dus te koud zijn om hem achter te laten!
Neem voor onderweg in ieder geval een deken voor de hond mee.

Pootbescherming

Sneeuw, ijzel, pekel….allemaal dingen die voor pijn aan de poten van de hond kunnen zorgen.
Enerzijds kun je preventief beschermen door pootzalven (op doen voor de wandeling) of schoentjes. Anderzijds oppassen tijdens de wandeling waar jullie gaan lopen, andere route nemen en na de wandeling de poten afspoelen met lauw water (en alsnog zalven).
Kijk ook naar de haren aan de poten van de hond: sneeuw kan daar met vervelende klonten aan vast komen te zitten (ook aan de buik/staart). Je kunt bijvoorbeeld de haren wat korter knippen op de betreffende plekken.
Mocht de hond toch klonten aan het lichaam mee naar huis nemen, dan in ieder geval NIET er aan trekken. Poten onderdompelen in lauw water. Op andere lichaamsdelen kun je de ijsklompen bijv. met een warme handdoek smelten.

Als de hond het prettig vindt kan je zachtjes de koude poten masseren zodat de doorbloeding weer op gang komt.

Een paar voorbeelden van pootzalven:

hond en winter
hond en winter
hond en winter

 

 

 

 


Zoutvergiftiging (pekel)

Als er gestrooid wordt met pekel (zout), kan de hond dit in zijn vacht en aan de poten krijgen.
Likt de hond zichzelf daarna schoon, dan krijgt hij dat zout binnen.
Helaas is zout slecht voor honden en kunnen er aan dood gaan! Daarom een LINK met meer informatie hierover.
Om problemen te voorkomen zou ik de poten van de hond en buik bij thuiskomst met lauw water afspoelen.

Kleding voor de hond?

Ik ben geen voorstander van kleding voor de hond als het niet nodig is. Veel honden vinden het niet prettig en het kan de vacht beschadigen. Toch zijn er honden die het echt nodig hebben zoals windhonden met een zeer dunne vetlaag. In bijgaande link meer informatie over de keuze van hondenkleding: http://www.kynocoach.nl/hondenkleding/

Houd je hond droog in de winter

Oudere honden en pups hebben meer moeite met de regulering van hun lichaamstemperatuur. Als een hond fysieke klachten heeft en zich daardoor niet (goed) kan uitschudden . De hond houdt dan langer het vocht vast en wordt de kans op onderkoeling groter.
Maar ook gezonde honden kunnen met koud weer onderkoeld raken door te zwemmen of langdurig nat te zijn (lekker spelen in de sneeuw!).
Liever de hond dus niet laten zwemmen in de winter maar als de hond toch nat wordt, snel naar huis en/of een handdoek mee om de hond vast te kunnen afdrogen.

Hond op het ijs?

hond en winterLaat je hond niet op het ijs: ijs is glad en ook honden kunnen uitglijden en zich bezeren.
Daarbij komt dat honden niet kunnen inschatten of ijs dik genoeg is.

Door je hond aan te leren dat hij op het ijs mag, zou het kunnen gebeuren dat hij er zelf een keer opgaat als het niet verstandig is.
Als de hond er doorzakt komt hij in ijskoud water (onderkoeling) en kan verdrinken.

Zichtbaarheid van de hond

Nu de dagen weer stukken korter zijn qua licht is het soms lastig om je hond te zien als die losloopt. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt je hond natuurlijk aan de lijn houden als je bang bent dat je jouw hond kwijtraakt. Maar als je iets wilt gebruiken, gaat mijn voorkeur uit naar een reflecterend jasje. De hond moet het wel prettig vinden om een lichaam bedekkende kleding stuk te dragen (en natuurlijk rustig aan laten wennen!).
Mocht je een lampje gebruiken, zorg dan dat het goed bevestigd is zodat het niet heen en weer slingert tegen/naast de hond. Neem ook niet te felle lampen want voor de hond kan dat vervelend zijn. Hang het lampje op een plek zodat de hond zelf geen beperkingen heeft om te zien.
Sommige honden vinden bewegende (al dan niet knipperende ) lampjes in het donker best spannend dus houdt er rekening mee dat er mogelijk meer naar jouw hond wordt gereageerd.

Voeding aanpassen

Kou zorgt er voor dat er meer calorieën worden verbrandt. Het kan dus nodig zijn de voeding tijdelijk aan te passen. Wel het gewicht van de hond in de gaten houden!

Slaapplek in huis

Met kouder weer staat de verwarming thuis ook wat hoger. Mogelijk heb je af en toe gezellig de open haard aan. Kijk of de plek waar de hond nu slaapt/ligt nog wel geschikt is voor dit seizoen:hond en winter

  • De mand/kussen niet te dicht bij de verwarming of open haard (te warm maar ook verbrandingsgevaar!)
  • Een mand bij het raam/buitendeur kan te koel zijn als het er tocht of de ramen geen dubbel glas zijn. Met een flinke wind erop kan er ook nog kou doorheen komen.
  • Geef de hond de keus om op verschillende plekken te liggen bij voorkeur met verschillende materialen en een deken. Om goed te kunnen slapen mag een hond het niet te koud of te warm hebben.

De wandeling en andere activiteiten

Behalve dat je voor een “reguliere” wandeling allerlei voorzorgsmaatregelen kunt treffen zoals hiervoor een aantal zijn genoemd, nog een paar andere punten waar je op kunt letten

  • Bij vorst, ijzel of opgevroren sneeuw wordt de ondergrond hard. Het kan glad worden maar opvriezen kan ook voor scherpe ondergrond zorgen. Honden kunnen zich daar flink bezeren zoals sneetjes in de voetzooltjes. Dus wees je bewust van waar jullie lopen en kies een andere route als het pad niet ideaal lijkt. Geef de hond de gelegenheid een andere route te kiezen als hij ergens niet over heen wil lopen.
  • Controleer thuis na de wandeling de voetzolen op mogelijke verwondingen en verzorg ze.
  • Kou zorgt dat spieren minder goed functioneren omdat de doorbloeding minder is. Activiteiten voor de hond zoals meelopen met de fiets en joggen is dan niet aan te raden. En als je het dan toch wilt doen, zorg dan dat de hond in ieder geval goed is opgewarmd (net als mensen dat doen !).
  • Bij koud weer niet stil te blijven staan, houdt je hond in beweging.
  • Laat de hond niet in de kou zitten of liggen op straat.
  • Maak de wandeling korter indien nodig.