Begrijp uw hond

union-jack-1027898_1920Honden communiceren via lichaamstaal. Als u hierover meer wilt weten zodat u uw hond beter leert begrijpen en waarom hij in situaties bepaald gedrag vertoont, kan KynoCoach u daarbij helpen. Er hoeft geen probleem te zijn. Kennis over uw hond en zijn manier van communiceren, zorgt ervoor dat u beter in staat bent vroegtijdig eventuele problemen te herkennen. Hierdoor kan eerder bijgestuurd worden en kan erger worden voorkomen. Als u uw hond begrijpt en met hem kan communiceren, kan dit ook bijdragen aan een betere onderlinge relatie en vertrouwen.

NB: dit is geen gedragsbegeleiding! Stapsgewijs leert u uw hond en zijn gedrag beter (her)kennen. Drie sessies van 1 uur is meestal voldoende voor een goede basis. Met deze kennis kan gedragsbegeleiding een stuk sneller werken indien dat toch nodig mocht zijn.

Lichaamstaal hond

De basis is leren hoe de lichaamstaal van honden werkt. Hiervoor is een stukje theorie nodig. Dit gebeurt aan de hand van foto/video materiaal en observeren van de eigen hond & honden in de omgeving.

Aangezien een hond diverse signalen(*) kan tonen die ook verschillende betekenissen kunnen hebben, bouwen we dit rustig op.

Hiervan uit richten we ons steeds meer op uw hond zodat u leert herkennen welke signalen uw hond toont, in welke situaties hij dat doet en wat mogelijke achterliggende redenen zijn.

Omgang met hond en omgeving

Een mogelijke reden van bepaald gedrag (en dus lichaamstaal hond) is hoe een onbekende, of u als eigenaar, met uw hond omgaat. Bijvoorbeeld de manier waarop hij wordt aangehaald: veel honden vinden het prettiger om op een rustige manier geaaid te worden dan met veel drukte en hoge stemmetjes. Afhankelijk van de manier waarop dat gebeurt en hoe de hond dit ervaart, kan hij totaal verschillende signalen afgeven.
Ook objecten, geluiden, bewegingen of geuren e.d. in de omgeving hebben invloed op het gedrag van uw hond. Sommige honden worden erg onrustig als het erg hard waait (bijvoorbeeld door veel bewegende takken of opwaaiende bladen), andere honden hebben meer moeite met snel bewegende objecten of mensen.

lichaamstaal hond

Vaardigheden

In combinatie met het leren lezen van de lichaamstaal van uw hond (en dus ook andere honden!), leer ik u vaardigheden hoe u in bepaalde situaties op een andere, voor de hond prettigere manier, met hem om kunt (laten) gaan. U herkent sneller wat er in de omgeving is waar uw hond op reageert om daar op een juiste manier op in te spelen.

Als u daarna elders een specifieke training wilt volgen, bent u beter in staat te zien wat uw hond wel of niet aan kan.

(*) een paar voorbeelden: gapen, tongelen, krabben, ogen kleiner maken, stand van de oren/staart, wegkijken, met de rug ergens naar toe gaan zitten, verstijven, lip optrekken.