Alternatieve agility – balans oefeningen

De hond lekker bezig laten zijn en tegelijkertijd aan zijn lichaamsbewustzijn en zelfvertrouwen bouwen?

Op diverse plekken worden workshops en cursussen gegeven voor oefeningen waarbij gebruikt wordt gemaakt van allerlei obstakels en tunnels. Dit kan een mooie manier zijn om uw hond er kennis mee te laten maken in een georganiseerde omgeving. En u leert hoe u uw hond hierbij op een goede manier kunt begeleiden.

Het is ook mogelijk om (daarna) tijdens de wandeling op deze manier uw hond bezig te laten zijn: in het bos, in het park: overal zijn gelijksoortige “obstakels” waarbij uw hond dezelfde oefeningen kan doen.

Wel altijd blijven opletten om blessures en frustratie te voorkomen! Enkele tips:

  • Geef uw hond altijd de keus om bijvoorbeeld ergens om heen te lopen als hij er niet overheen wil springen: het kan zijn dat springen pijn doet, het is te hoog is of de hond is nog te onzeker om het obstakel te nemen. Of hij heeft gewoon geen zin!
  • Dwing of lok hem niet onder een obstakel door te gaan of er overheen te springen. Gun hem de tijd, indien veilig, het zelf uit te vinden. Help hem als het echt niet lukt zonder de frustratie hoog op te laten lopen. Heeft de hond geen zin? Geen probleem en gezellig doorlopen!
  • Bouw het nemen van obstakels stapsgewijs op en let er op dat het past bij uw hond (fysiek en mentaal). Een teckel met korte pootjes & lange rug kan niet dezelfde hoogte springen als een herdershond. Heeft u een hond met fysieke klachten, dan moet u zich afvragen of dit wel verstandig is. Het is dan beter te wachten tot hij weer hersteld is en voorlopig de wandeling rustig te houden.
  • De leeftijd van de hond speelt ook een rol in wat hij wel of niet (meer) kan. Een jonge hond is nog fysiek in de groei en moet rustig leren wat hij wel en niet kan al wil hij nog zo graag. Een oude(re) hond is mogelijk wat strammer en kost het moeite (of doet het pijn en wil hij niet) om onder iets door te kruipen of over iets heen te springen. Elke hond heeft wel iets waar rekening mee gehouden moet worden.
  • Is uw hond opgewonden of druk dan extra oppassen : in de opwinding let hij minder goed op waar hij loopt. Ik heb al menig hond tegen een boom zien lopen of struikelen over takken vanwege die opwinding ! U kunt beter stoppen tot hij weer rustig is.

Let ook op de omgeving: een ieders veiligheid staat voorop. Het moet wel leuk blijven voor alle partijen!

Door dit soort activiteiten af en toe tijdens de wandeling te doen, geeft niet alleen variatie in de dagelijkse gang van zaken, maar helpt een hond ook meer bewust te worden van zijn lichaam en het op een juiste manier in te zetten. Ook helpt het zelfvertrouwen bouwen doordat de hond (deels) zelf kan uitzoeken & ervaren hoe hij iets kan doen.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met KynoCoach Haarlem.

agility